آویشن:

 

گیاهی است علفی شبه درختچه ای چندساله که تاریخ گل آوری آن از اردیبهشت تا شهریور می باشد. پراکنش آن بفراوانی در نقاط کوهپایه ای، مراتع، خاکهای شنی، سنگلاخی، در جنگلهای آزاد و در مناطق کم درخت پست تا مرتفع رشد می کند. توزیع جغرافیایی آن در مناطق معتدل اروپا و آسیا و همچنین گریزلند و ایسلند است.

قسمتهای هوایی آن قبل از مرحله گل دهی جمع آوری می گردد. قسمت های فوقانی به همراه گل چیده شده و در سایه و یا درون اتاقک های خشک کن با حرارت مصنوعی تحت شرایط 40 درجه سانتیگراد خشک می شود. دارو دارای عطر و قدری طعم تلخ، مزه ادویه ای می باشد. این دارو حاوی 0.3 درصد اسانس است که ترکیبات آن بستگی به منشا جغرافیایی و سایر فاکتورها دارد همچنین دارو دارای فلاونها، تاننها و ترکیبات تلخ می باشد. اثرات مفیدی در درمان بیماریهای مجاری تنفسی فوقانی و نیز ناراحتیهای جهاز هاضمه داردو این بعلت کاهش اسپاسم و جلوگیری از نفخ می باشد.

بصورت مصرف داخلی بفرم دمکرده قطره یا شربت برای سرفه های محرک زکام و آبریزش مجاری تنفسی فوقانی و همچنین جهاز هاضمه بکار می رود.

به عنوان استعمال خارجی در درمان زخم های چرکی و روماتیسم کاربرد دارد.

اسانس این گیاه  دارای خاصیت ضدعفونی کننده است و باری تهیه برخی غرغره و دهان شویه ها و خمیردندان بکار می رود. دارو منحصرا بصورت وحشی جمع آوری شده و بنابرین شامل گونه های مختلفی از آویشن می باشد.

 

 

 

 

 

اسانس گیاه آویشن در مقابل عوامل بیماری‌زا اثر ضد باكتریایی دارد:

 

 

 

 

 

 

 

اسانس گیاه آویشن در مقابل عوامل بیماری‌زا اثر ضد باكتریایی دارد.جواد صادقی نژاد در پژوهشی پیرامون تاثیر ضد باكتریایی اسانس گیاه آویشن، عصاره این گیاه را با استفاده از روش تقطیر و دستگاه كلونجر جداسازی كرده و اثر ضد باكتریایی آن بر باكتری‌های باسیلوس آنتراسیس و اشرشیاكلی با روش سنجش قطر هاله مهار رشد مورد بررسی قرار داده و همچنین با روش چاهك در مقایسه با شاهد مثبت (آنتی بیوتیك نئوایسین) شاهد منفی (DMSO ) مورد بررسی قرار گرفت.براساس این بررسی، نمودار مهار رشد اسانس گیاه آویشن برای باسیلوس آنتراسیس ‌۷۱ میلی متر و برای اشرشیاكلی ‌۵۵ میلی متر بوده است؛ این در حالی است كه نمودار مهار رشد نئومایسین برای باسیلوس و اشرشیاكلی به ترتیب ‌۵/۱۴ میلی متر و ۵/۱۶ میلی متر می‌باشد.یافته‌های این پژوهش حاكی است: اسانس گیاه آویشن دارای اثر میكروب كشی بسیار قوی برای هردو نوع باكتریایی گرم مثبت و گرم منفی مورد آزمایش می‌باشد به طوری كه حتی از نئومایسن نیز قوی‌تر است.گفتنی است توزیع جغرافیایی گیاه آویشن در كشورنسبتا ‌وسیع بوده و در طب سنتی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد

منبع: گیاهان دارویی صمد رفیعی، کارشناسی ارشد گیاه پزشکی

 

 

 

[ سه شنبه سی ام مرداد 1386 ] [ 0:23 ] [ تینا ]

رازیانه: Fennel

 

نام علمی: Foeniculum vulgare

رازیانه یک گیاه دوساله یا چندساله است که از تیر تا مهر گل می دهد و بنظر می رسد بومی شرق مدیترانه باشد. اغلب بصورت وحشی در اروپای غربی و مرکزی، چین، ژاپن، اتیوپی، آفریقای جنوبی، آمریکای شمالی و جنوبی و نیوزلند دیده می شود. رازیانه در زمینهای بایر، تاکستانها و در کنار جاده ها و مسیرهای راه آهن در آب و هوای گرمتر رشد می کند. بخشهای جمع آوری شده میوه ها می باشند. گیاهان را قبل از رسیدگی کامل میوه برداشت میکنند . بصورت دسته ای قرار داده و تا رسیدگی کامل آنها را رها می کنند. سپس آنها را برای کوبیدن روی پارچه های کتانی قرار می دهند. بعد از تمیز کردن میوه ها را خشک می کنند. دارو بوی خوش و ادویه ای دارد و مزه شیرین و سوزنده ای دارا می باشد.ضدعفونی کننده و ضد التهاب است که عمدتا بر اندامهای تنفسی و هضمی اعمال می شود و اثر ضدتشنجی بر ماهیچه شل دارد. بنظر می رسد شیردهی را تحریک می کند. البته مصرف زیادی از آن انقباض تشنجی بهمراه دارد. دمکرده آن یا در چای علفی و شربت بهنوان اکسپکتورانت برای درمان بیماریهای بخشی تنفسی فوقانی و بعنوان مسکن و ضدعفونی کننده معده و روده همراه با نفخ و تشنج مصرف دارد. اسانس فرار حاصل از بذرها جنبه دارویی داشته و در صنایع غذایی نیز مصرف دارد. میوه ها جنبه ادویه دارند. دارو از گیاهان زراعی بدست می آید کشورهای عمده تولیدکننده آلمان، فرانسه، بلغارستان، مجارستان و شوروی سابق می باشد.

 

 

 

[ سه شنبه سی ام مرداد 1386 ] [ 0:16 ] [ تینا ]

كليات گياه شناسي گوجه فرنگی

گوجه فرنگي از هزاران سال پيش وجود داشته است ولي البته باندازه يك گيلاس بوده است و كم كم در اثر پرورش درشت تر شده است .

وطن اصلي اين گياه آمريكاي جنوبي است . درقرن شانزدهم در كشور پرو به مقدر زياد كشت مي شده است . در قرن هفدهم گوجه فرنگي به انگلستان و هلند راه يافت و چون بسيار گران بود فقط مردم ثروتمند مي توانستند از آن استفاده كنند و بنام سيب عشق معروف شد .

گوجه فرنگي در حال حاضر در تمام مناطق دنيا كشت مي شود و تقريبا در تمام فصول سال وجود دارد گوجه فرنگي انواع مختلف دارد و در حدود شانزده نوع آن در بازار بفروش مي رسد .

يك نوع آن گوجه فرنگي سفيد است كه داراي اسيد نمي باشد

گوجه فرنگي را بايد هنگاميكه كاملا رسيده است از بوته چيد و مصرف كرد زيرا گوجه فرنگي نارس و سبز است و براي بدن مخصوصا كليه ها مضر است البته در كشورهاي صنعتي گوجه فرنگي را كال مي چينند تا هنگاميكه به مقصد مي رسد و يا در انبار مي رسد و قرمز مي شود . اگر گوجه فرنگي كاملا قرمز باشد ولي هنگاميكه آنرا باز مي كنند تخم آن سبز باشد نشانه اين است كه گوجه فرنگي را كال چيده اند و بعدا رسيده است .

گوجه فرنگي گياهي است يكساله داراي شاخه هاي زياد كه ارتفاع آن تا حدود يك متر مي رسد 

گلهاي آن زرد رنگ است كه از كنار شاخه ها و يا ساقه آن بيرون مي آيد . مويه آن گرد و يا تخم مرغي و برنگ زرد و يا قرمز ديده مي شود .

خواص داروئي:

گوجه فرنگي گر چه داراي اسيد سيتريك است اما بدن را قليايي مي كند

1)گوجه فرنگي درجه قليايي بودن خون را بالا برده و به دفع مواد سمي خون كمك مي كند بطور كلي تصفيه كننده خون است

2)به دفع اسید اوريك كمك مي كند

3)گوجه فرنگي ملين است

4)براي درمان ورم ملتحمه چشم مفيد است

5)سنگ كليه را دفع مي كند

6)آقايان با خوردن مرتب گوجه فرنگي مي توانند خود را در مقابل سرطان پروستات بيمه كنند

7)گوجه فرنگي از ورم آپانديس جلوگيري مي كند

8)براي رفع دندان درد ، ريشه و شاخه برگهاي گوجه فرنگي را با آب بجوشانيد و اين جوشانده را مضمضه كنيد .

9)از جوشانده برگ گوجه فرنگي براي دفع شته و حشرات مي توانيد استفاده كنيد . بدين منظور بايد يك كيلو گرم برگ تازه گوجه فرنگي را در يك ليتر سركه خيس كرده و در داخل ظرفي كه 2 ليتر آب جوش دارد بريزيد و ظرف را روي چراغ قرار داده وبمدت 15 دقيقه بجوشانيد ظرف را از روي چراغ برداشته بگذاريد تا مدت دو روز بماند و گاهگاهي آنرا هم بزندي سپس آنرا با فشار صاف كنيد

10)گوجه فرنگي براي مبتلايان به نقرس و رماتيسم مفيد است

11)گوجه فرنگي ورم مفاصل را برطرف مي كند

12)از تصلب شرائين جلوگيري مي كند و حتي مصرف آن براي اين مرض مفيد است

13)اوره خون را پائين مي آورد

14)ورم مخاط روده را رفع مي كند

15)براي تميز كردن خون بايد از آّب گوجه فرنگي و كرفس به نسبت مساوي و بمقدر سه فنجان در روز قبل از غذا و بمدت سه هفته استفاده كنيد .

16)براي تميز كردن لكه  جوهر بر روي لباس يك تكه پنبه را در داخل آب گوجه فرنگي برده و لكه جوهر را با آن مالش دهيد و سپس آنرا بشوئيد

17)اگر پوست شما كك و مك دارد هر روز آنرا با ّآب گوجه فرنگي تميز كنيد كم كم كك و مكك ها را از بين مي برد

مضرات :

در بعضي از اشخاص هضم گوجه فرنگي با اشكال صورت مي گيرد آنهائيكه معده حساس دارند نبايد درخوردن گوجه فرنگي افراط كنند .

بعضي از افراد نسبت به گوجه فرنگي حساسيت دارند اينگونه افراد نيز نبايد گوجه فرنگي بخورند.

 

 

طرز کاشت گوجه فرنگی:

به دو روش کاشته می شود : یکی از طریق نشاء که برای مصارف تازه خوری  تازه خوری مزیت های ویژه ای دارد و دیگری از طریق کاشت مستقیم بذر.

اگر نشای گوجه فرنگی بدون خاک حمل شود اثر شدیدی در رشد و نمو و بخصوص حساسیت به حمله آفات پیدا می کند.

بهترین فصل برای نشاکاری در مناطق معتدل نیمه دوم خرداد ماه است و در گودالهایی که به همین منظور روی ردیفهای به فاصله  75cm به فاصله 40cm از هم آماده نموده اند می کارند و اطراف آن را خاک و کود  می ریزند و با دست فشار می دهند تا  هوای اطراف ریشه خارج شود و چنانچه نشا در زیر شاسی و یا نایلون پرورش داده شده باشد مجددا  چند روزی روی بوته ها را نایلون می کشند.

عملیات زراعی

در مناطقی که  4 ماه از سال آب و هوای معتدل و آفتابی و کمی خشک دارد  رطوبت خاک باید یکنواخت، گیاه محفوظ  از باد شدید و درجه حرارت  30-20 درجه باشد. بوته توتون و درخت گردو در نزدیکی این گیاه اگر کاشته شود باعث رشد بهتر آن می شود. تقریبا هفته ای یک بار برای آبياری کفایت می کند و در تمام مدت باید خاک را سله شکنی کردو علف های هرز را از بین برد. نکته مهم در این گیاه این است که در هنگام رشد شاخه معمولا تعداد شاخه های نابارور نیز در کنار شاخه های بارور به وجود می آیند که این شاخه ها را باید از بوته جدا کرد تا کلیه مواد غذایی به مصرف میوه برسد.

برداشت محصول

پس از آنکه گوجه فرنگی  گوشت دار و آماده تغییر رنگ شد باید آن  را چید و با ملاحظه بسته بندی کرد ولی باید توجه داشت که ویتامین c موجود در این میوه ها کمتر از ویتامین موجود در میوه رسیده است.

مواد غذایی و ویتامینها و املاح

100 گرم گوجه فرنگی دارای  94% آب - 1.2 گرم پروتئین - 0.2 گرم  چربی - 4.7 گرم هیدرات کربن - 13 میلی گرم کلسیم - 27 میلی گرم فسفر – 0.5 میلی گرم آهن – 3 میلی گرم سدیم و 244 میلی گرم پتاسیم است و همچنین 900 واحد بین المللی ویتامینA – 0.04 میلی گرم ریبوفلاوین – 0.7 میلی گرم نیاسین و 22 میلی گرم اسید اسکوربیک  را دارا میباشد در صورتی که در  همین مقدار گوجه فرنگی فقط 22 کالری انرژی وجود دارد.

 

 

 

 

 

 

 تعدادی ازبیماریهای گوجه فرنگی

 

لكه موجي گوجه فرنگي

عامل بيماري:

قارچ Alternaria solani. اندام غير جنسي كنيدي برهاي كوتاه و تيره رنگ – كنيدي هاي تيره و مجزا با ديواره عرضي و طولي – زمستان گذراني قارچ به صورت ميسيليوم و كنيدي در بقاياي گياه آلوده و بذور با دوره كمون 3 روز.

علايم بيماري:

نكروز در طوقه گياهچه خزانه – لكه هاي قهوه اي مجزا در روي برگ و دمبرگ و ساقه – خشكي پهنك – لكه هاي سياه در ناحيه اتصال ميوه به دمگل.

آنتراكنوز گوجه فرنگي
عامل بيماري:
قارچ
Gloesporium lycopersiti. داراي آسرول و كنيديهاي بيرنگ – پسئودوتيسيم نامنظم – آسكوسپور بيرنگ و بيضوي.
علايم بيماري:
لكه هاي دايره اي تيره و مجزا فرو رفته روي ميوه.

لكه برگي وكلادوسپوريوز 
عامل بيماري:

قارچ Cladosporium fulvum. كنيديهاي كشيده با ديواره عرضي نامشخص – كنيديومهاي استوانه اي و مخروطي و تخم مرغي تك يا دو سلولي – زمستان گذراني به صورت كنيديوم در بقاياي گياهي. 

علايم بيماري:

رشد كپكهاي زيتوني رنگ در پهنك زيرين برگ – لوله و خشك شدن برگها.

ورتيسيليوز گوجه فرنگي
عامل بيماري:
قارچ
Verticillium albo-atrum.  دئوتروميست – كنيدي برهاي بيرنگ با حدود 3 ورتيسل چند شاخه – كنيديهاي تك سلولي و بيرنگ و تخم مرغي شكل كشيده.
علايم بيماري:
ايجاد بيماري آوندي و پژمردگي – خشكي قسمتهاي هوايي و برگها – قهوه اي شدن بافتهاي چوبي قاعده ساقه و ريشه .

فوزاريوم گوجه فرنگي
عامل بيماري:
قارچ
Fusarium bulbigenum. ميكروكنيديهاي تك سلولي – ماكروكنيدي با ديواره عرضي – داراي كلاميدوسپور – شرايط مناسب براي رشد: دماي 28 درجه، افزايش اسيديته خاك، كمبود پتاسيم.
علايم بيماري:
بيماري آوندي در مرحله رشد گياه – تغيير رنگ و پژمردگي و خشكي در برگ و قطع دمبرگ – قهوه اي شدن ساقه آوندي – بهم زدن توازن آبي گياه با توليد سم ليكوماراسمين.  

 

 

سپتوريوز گوجه فرنگي
عامل بيماري:
قارچ
Septoria lycoper. كنيديهاي نخي و بيرنگ با ديواره عرضي كه از منفذ انتهايي پيكنيديوم خارج مي شوند – نفوذ قارچ از روزنه هاي هوايي گياه – دوره كمون 2 هفته – شرايط بهينه: دماي 25 درجه و رطوبت بالا.
علايم بيماري:

لكه هاي نكروتيك بزرگ و نا منظم دايره اي در برگ با مركزي خاكستري و حاشيه سياه -  لكه هاي كوچك و يكنواخت تيره – خشكي و ريزش برگها.

 

منبع:http://plantpathology.blogfa.com

 

 

[ سه شنبه سی ام مرداد 1386 ] [ 0:10 ] [ تینا ]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مقدمه

توت فرنگی میوه‌ای نسبتا جدید است که تا 300 - 250 سال قبل به این شکل امروزی وجود نداشت و بیشتر موارد استفاده دارویی داشته است. در قرن چهاردهم در فرانسه توت فرنگیهای وحشی از جنگل به زمین زراعتی منتقل شد و از آن به عنوان یک گیاه اهلی استفاده گردید. در جنگلهای شمال ایران توت فرنگی وحشی بطور فراوان یافت می‌شود. به نظر می‌رسد که اولین رقم اصلاح شده در زمان صدارت اتابک اعظم از فرانسه به ایران آمد و به نام اتابکی خوانده شد.

مشخصات گیاه شناسی

 

توت فرنگی از جنس فراگاریا (Fragaria) و تیره رزاسه (Resaceae) بوده که امروزه از گونه‌های شیلنسیس (Chilensis) و ویرجینیا (Virginia) استفاده زراعی می‌گردد. عموما گیاهانی علفی با ساقه‌های رونده یا استولون هستند. برگها مشتمل بر سه برگچه خشن و کرک‌دار به رنگ سبز تیره بوده که در برخی از ارقام شفاف می‌باشند. ساختمان گل شامل 5 گلبرگ سفید که در قسمت تحتانی خود به یک زائده کوچک متصل است، کاسه گل شامل 5 کاسبرگ سبز رنگ بوده که در قسمت تحتانی تقریبا به یکدیگر جوش خورده می‌باشند. تعداد کاسبرگها در برخی از ارقام زراعتی ممکن است بیش از 5 عدد باشد. پرچمها به تعداد 20 عدد یا کمی بیشتر یا کمتر است.

مادگی به تعداد زیاد و به صورت مارپیچی بر روی نهنج قرار گرفته است و در مجموع و همراه با نهنج فرم نسبتا کشیده‌ای را تشکیل می‌دهد. مادگی از فندقه‌های جدا از یکدیگر که هر کدام دارای تخمدان با شکل راست و کوتاه می‌باشد تشکیل شده است. در هر تخمدان یک تخمک وجود دارد و در واقع بذر به تعداد فندقه‌ها تولید می‌شود. گل در واقع دو جنسه و پس از تلقیح گلبرگها ریزش کرده و نهنج به تدریج رشد و گوشتی شکل می‌گیرد و میوه به مرور زمان آبدار شده و از حالت اسیدی به قندی تبدیل می‌شود. اگر لقاح ناقص باشد تعداد فندقه‌ها محدود و چه بسا تقارن میوه حفظ نمی‌شود.

 

ارقام توت فرنگی

ارقام توت فرنگی به گروه ارقام بهاره یعنی بوته‌هایی که در سال یکبار میوه می‌دهند و ارقام چهار فصله که در سال بیش از یکبار میوه می‌دهند، تقسیم می‌گردند. مهمترین ارقام بهاره عبارتند از گورلا ، آلیسو ، تیوگو ، رد گانتلت ، اسیتا ، کاتس کیل ، فرسنا. ارقام چهار فصله بسیار قوی‌الرشد و خزنده بوده و از اواخر اردیبهشت تا اواخر تابستان و گاهی اوایل پاییز میوه می‌دهند. میوه‌ها ریز و به تعداد زیادتری در هر بوته تولید می‌شوند. ارقام چهار فصله مانند: استرا و هومی جنتو می‌باشد.


 

ازدیاد توت فرنگی

ازدیاد جنسی

ازدیاد توت فرنگی بوسیله بذر مخصوص ارقامی است که طبیعتا تولید ساقه رونده نمی‌کنند و یا ارقامی که ساقه‌های رونده کمی دارند و همچنین جهت تولید ارقام جدید از روش ازدیاد بذری استفاده می‌شود.

ازدیاد غیر جنسی

در ازدیاد غیر جنسی که تقسیم بوته خوانده می‌شود بوته‌هایی را که خوب رشد کرده و قوی هستند پس از خارج کردن از زمین به چند بوته کوچکتر که هر کدام دارای مقداری ریشه می‌باشند تقسیم کرده و سپس آنها را در محل اصلی نشاء می‌کنند. در این روش باید از بوته‌های سالم پایه‌های مادری استفاده گردد. روش ازدیاد از طریق ساقه‌های رونده بدین صورت می‌باشند که پس از ریشه‌دار شدن ساقه‌های رونده در تابستان از بوته مادری جدا و در محل سایه نشاء کرده و سپس در فصل پاییز بوته‌های انتخابی را به زمین اصلی انتقال می‌دهند.

شرایط خاک و شرایط محیطی رشد توت فرنگی

توت فرنگی گیاهی است که در خاکهای مختلف تقریبا سازگار است با این وجود خاکهای عمیق نرم با بافت شنی رسی را ترجیح می‌دهد. بهترین PH برای توت فرنگی 5.5 تا 6.5 می‌باشد. اگر میزان آهک خاک از حد مجاز بیشتر باشد عارضه کلروز یا زرد شدن برگها بروز خواهد کرد. از لحاظ آب و هوا در شرایط مرطوب و شرایط نسبتا گرم محصول‌دهی مناسب خواهد داشت. در شرایط گرم و مرطوب باید آب کافی در اختیار گیاه قرار گیرد و همچنین ارقام مقاوم به گرما انتخاب گردد. در ارتفاع 400 تا 800 متری از سطح دریا می‌تواند رشد مناسبی داشته باشد. نیمه مقاوم به سرما بدون پوشش کاه و کلش می‌تواند تا 5- درجه سانتیگراد را تحمل نماید ولی با پوشش ویژه تا 18- درجه سانتیگراد را متحمل است.




از نظر نیاز سرمایی جزء گیاهان کم نیاز به سرما تقسیم بندی می‌شود. بطوری که در 200 تا 400 ساعت دمای کمتر از 7 درجه سانتیگراد نیاز سرمایی و ناچیز آن منتفی می گردد. سطحی بودن ریشه‌ها که معمولا تا عمق 15 تا 20 سانتیمتری خاک توزیع می‌گردد گیاه را حساس به کم آبی می‌کند. جهت تولید محصول بهاره باید از ارقامی استفاده گردد که طالب روزهای کوتاه و نیاز دمایی پائین‌تری باشند تا گل انگیزی و محصول‌دهی آنها به خوبی انجام گیرد. در ارقام 4 فصله روز کوتاهی یا روز بلندی و همچنین پائین بودن و بالا بودن درجه حرارت زیاد مطرح نیست و این گروه از توت فرنگی‌ها معمولا در شرایط مختلف به راحتی گل می‌دهند.

پیش رس کردن توت فرنگی

توت فرنگی طبیعتا از میوه‌های نوبرانه و از اولین میوه‌هایی است که در بهار به بازار عرضه می‌شود. در حالت معمولی و در مناطق معتدل زمان برداشت میوه در اواخر اردیبهشت ماه تا اوایل تیر است ولی امروزه با فن آوری‌های خاصی می‌توان زمان رسیدن میوه را به جلو انداخت. به عبارت دیگر می‌توان با استفاده از وسائل و امکانات امروزی اقدام به پیش رس کردن و تولید توت فرنگی خارج از فصل نمود و عرضه توت فرنگی را مدت طولانی‌تری ادامه داد . البته هزینه‌های اضافی که برای پیش رس کردن ایجاد می‌شود به علت قیمت بیشتری که محصول نوبرانه دارد جبران خواهد شد.

پیش رس کردن توت فرنگی در گلخانه

مطمئن‌ترین وسیله برای پیش رس کردن استفاده از گلخانه است. مشکل استفاده از گلخانه در درجه اول هزینه سنگین احداث گلخانه و نیاز به تخصص و تجربه کافی برای کشت توت فرنگی در گلخانه است. برای این منظور می‌توان نشاء توت فرنگی را ابتدا اواسط تیرماه تا اوایل شهریور در خزانه انتظار کشت کرد و 7 - 5 کیلوگرم در هر صد متر مربع از کودهای کامل ازت ، فسفر و پتاس به نسبت 17 - 12 - 12 به عنوان کود پایه به زمین خزانه دارد. پس از تولید ریشه‌های قوی در نشا بوته‌ها شروع به ایجاد ساقه‌های رونده می‌نمایند. با سرد شدن هوا بوته‌ها تحت تاثیر نور و درجه حرارت پائین قرار گرفته و گل در آنها تشکیل می‌شود. در آبان و آذر بوته‌ها را به گلخانه حمل کرده و در بستر کاشت به فاصله 30 تا 25 سانتیمتر کشت می‌نمایند.




در گلخانه نیز مقدار 5 - 3 کیلوگرم کود کامل شیمیایی در 100 متر مربع به بستر داده می‌شود. درجه حرارت گلخانه را ابتدا روی 12 - 8 درجه سانتیگراد تنظیم کرده و با افزایش شدت نور درجه حرارت را نیز زیاد می‌کنند و به 20 - 15 درجه سانتیگراد می‌رسانند. البته می‌توان درجه حرارت را به 8 درجه سانتیگراد کاهش داد. بلافاصله پس از کاشت بایستی به اندازه کافی آبیاری نمود. در آبیاری توت فرنگی گلخانه‌ای باید دقت شود که زمین بطور یکنواخت مرطوب گردد. به منظور جلوگیری از خطر پوسیدگی میوه در اثر رطوبت زیاد باید گلخانه را به موقع تهویه کرد و بوسیله حرارت خشک رطوبت زیادی را کاهش داد. برای انجام عمل گرده افشانی و تلقیح بهتر گلهای توت فرنگی در گلخانه می‌توان برای هر 1000 متر مربع سطح زیر کشت یک کندوی زنبور عسل در گلخانه قرار داد.

 

[ شنبه بیست و هفتم مرداد 1386 ] [ 11:41 ] [ تینا ]

کودهای مورد مصرف در کشت گندم دیم:

 

محصول گندم از نظر توليد و سطح زير کشت سالانه در ايران و جهان در درجه اول اهميت قرار دارد . سطح زير کشت گندم ديم در ايران بيش از 4 ميليون هکتار است که بيشترين سطح زير کشت زمين های زراعی را شامل می شود . بنابراين استقلال غذايی و خود کفايی در تأمين مواد غذايی کشور مستلزم توجه زياد به زراعت در زمين های ديم است .

توليد موفق محصول در زراعت ديم با توجه به ميزان رطوبت موجود و وضعيت آب و هوا و مصرف ميزان مناسب کود های مورد نياز امکان پذير است پس از کمبود بارندگی و رطوبت ، مواد غذايی خاک مهم ترين عوامل موثر در کيفيت و کميت محصولات زراعی ديم می باشد . مصرف متعادل کودهای شيميايی باعث رشد مناسب محصول و حفظ ساختمان خاک واصلاح آن می شود . همچنين باعث رعايت مسايل کشاورزی پايدار گرديده و از اتلاف کودهای شيميايی و ضرر و زيان اقتصادی جلوگيری می کند .

در جيره غذايی انسان ، گندم به اشکال مختلف مثل آرد ، نان ، ماکارانی و غيره مصرف می شود . متوسط عملکرد گندم ديم در کشور 890 کيلوگرم در هکتار است که بسيار پايين تر از متوسط گندم ديم جهان می باشد در حالی که متوسط مصرف کودهای شيميايی در ايران بيش از متوسط مصرف کود در کل جهان است .

اثر کودهای مختلف پر مصرف و کم مصرف در توليد گندم ديم :

از ميان عناصر غذايی پر مصرف ازت و فسفر و پتاس مهم ترين آنها می باشد ميزان موجودی و يا عدم وجود هر کدان از اين عناصر می تواند رشد گياه را شديداً تحت تأثير قرار دهد . حتی در صورت کفايت عناصر غذايی ديگر رشد گياه تابع کمبود يکی از آنها خواهد بود .

(
N
)ازت

ازت اولين عنصری است که گندم و تمام گياهان بيش از ساير مواد غذايی به آن نياز دارند . در مناطق ديم به علت شرايط آب و هوايی و پايين بودن مواد آلی ، کمبود ازت در بيشتر مناطق به چشم می خورد و علت آن شيوه مرسوم و نامناسب کشت و برداشت محصول می باشد . عدم مصرف کودهای آلی و همچنين خارج کردن کاه و کلش و بقايای گياهی از مزرعه ، برداشت و چرانيدن و يا آتش زدن آنها ، باعث کاهش مواد آلی در خاک می شود . مصرف کودهای ازته در اين مناطق بايد با توجه به آب و هوا و ميزان بارندگی صورت گيرد . ميزان مواد آلی و ازت در اغلب مزارع ، کمتر از يک درصد بوده است که به طور متوسط کمبود آن ملاحظه می شود .

(
P)فسفر

فسفر دومين عنصر پرمصرف مورد نياز گندم می باشد . ميزان آن در خاک های مناطق ديم ، کم و بيش متفاوت است . البته به علت حلاليت کم آن در خاک ، خطر آبشويی و خارج شدن آن از دسترس گياه به مراتب کمتر از ازت و پتاسيم است و بدين دليل در بعضی از مزارع زارعين بيش از ميزان مورد نياز مصرف می نمايند و تجمع آن در خاک موجب به هم خوردن تعادل مواد غذايی و احتمالاً کمبود بعضی از عناصر کم مصرف می شود . اين امر به دليل رقابت فسفر با ساير عناصر بوده است و اين مطلب بايد در مصرف کودهای فسفره مورد ملاحظه قرار گيرد .

(
K)پتاسيم

با توجه به وضعيت خاک های مناطق ديم و نتايج تجزيه خاک و با در نظر گرفتن ميزان متوسط برداشت محصول ديم که نسبتاً پايين می باشد ، پتاسيم در خاک در حد کفايت موجود است . در صورت بهبود روش های کاشت و توليد ، به موازات افزايش محصول ، پتاسيم ، نيز بايد در ترکيب کودی در نظر گرفته و مصرف شود . در مناطق ديم با پراکندگی مناسب باران بودن عملکرد گندم ، پتاسيم نيز مصرف می شود .

عناصر ريزمغذی :

(
(Bبور( Fe) آهن ( Zn) روی ( Mn )منگنز از عناصر کم مصرف که استفاده آن در زمين های ديم می تواند موجب افزايش عملکرد شود منگنز

می باشد . با توجه به نتايج بدست آمده از تحقيقات ، کود ازته در تمام سالها به تنهايی تأثير معنی داری در افزايش عملکرد گندم داشته است و مصرف 60 کيلوگرم ازت خالص در هکتار با توليد 8/1 تن در هکتارباعث افزايش 400 کيلوگرم دانه گندم نسبت به شاهد شده بود . کود فسفره نيز در بعضی از سال ها اثر معنی داری داشته و مصرف 40 کيلوگرم کود فسفره موجب 7/1 تن عملکرد شده است . و در بررسی اثرات متقابل با 9/1 تن در هکتار بيشترين عملکرد را داشته است .
p2o560 کيلوگرم ازت خالص و 40 کيلوگرم فسفر

علت پايين بودن واکنش گندم ديم به کودهای فسفره ، وجود اين عنصر به ميزان لازم در بعضی از خاک ها و حتی زياد بودن تجمع آن در بيشتر
N60p30زمين های زراعي می باشد
برای توليد حدود 2 تن گندم توصيه می شود در مناطق ديم با پراکندگی مناسب بارندگی و حاصلخيزی خاک مقادير عملکرد متوسط بالاتر می باشد و نيازمند مصرف کودهای پتاسيم و عناصر ريزمغذی نيز می باشد که تمام اين توصيه ها با رعايت ميزان عناصر موجود در خاک ، تحقق می پذيرد و لازم است که قبل از مصرف کود ، نمونه های خاک از مزرعه تهيه و به آزمايشگاه ارسال شود . در سال های اخير در زمين های کشاورزان با همکاری بخش های ترويج کشاورزی در بعضی ازمناطق اين کار صورت می گيرد که لازم است برای حصول نتايج مطلوب تر اين امر عموميت پيدا کند .

[ پنجشنبه بیست و پنجم مرداد 1386 ] [ 11:38 ] [ تینا ]

کودهای مورد مصرف در کشت گندم دیم:

 

محصول گندم از نظر توليد و سطح زير کشت سالانه در ايران و جهان در درجه اول اهميت قرار دارد . سطح زير کشت گندم ديم در ايران بيش از 4 ميليون هکتار است که بيشترين سطح زير کشت زمين های زراعی را شامل می شود . بنابراين استقلال غذايی و خود کفايی در تأمين مواد غذايی کشور مستلزم توجه زياد به زراعت در زمين های ديم است .

توليد موفق محصول در زراعت ديم با توجه به ميزان رطوبت موجود و وضعيت آب و هوا و مصرف ميزان مناسب کود های مورد نياز امکان پذير است پس از کمبود بارندگی و رطوبت ، مواد غذايی خاک مهم ترين عوامل موثر در کيفيت و کميت محصولات زراعی ديم می باشد . مصرف متعادل کودهای شيميايی باعث رشد مناسب محصول و حفظ ساختمان خاک واصلاح آن می شود . همچنين باعث رعايت مسايل کشاورزی پايدار گرديده و از اتلاف کودهای شيميايی و ضرر و زيان اقتصادی جلوگيری می کند .

در جيره غذايی انسان ، گندم به اشکال مختلف مثل آرد ، نان ، ماکارانی و غيره مصرف می شود . متوسط عملکرد گندم ديم در کشور 890 کيلوگرم در هکتار است که بسيار پايين تر از متوسط گندم ديم جهان می باشد در حالی که متوسط مصرف کودهای شيميايی در ايران بيش از متوسط مصرف کود در کل جهان است .

اثر کودهای مختلف پر مصرف و کم مصرف در توليد گندم ديم :

از ميان عناصر غذايی پر مصرف ازت و فسفر و پتاس مهم ترين آنها می باشد ميزان موجودی و يا عدم وجود هر کدان از اين عناصر می تواند رشد گياه را شديداً تحت تأثير قرار دهد . حتی در صورت کفايت عناصر غذايی ديگر رشد گياه تابع کمبود يکی از آنها خواهد بود .

(
N
)ازت

ازت اولين عنصری است که گندم و تمام گياهان بيش از ساير مواد غذايی به آن نياز دارند . در مناطق ديم به علت شرايط آب و هوايی و پايين بودن مواد آلی ، کمبود ازت در بيشتر مناطق به چشم می خورد و علت آن شيوه مرسوم و نامناسب کشت و برداشت محصول می باشد . عدم مصرف کودهای آلی و همچنين خارج کردن کاه و کلش و بقايای گياهی از مزرعه ، برداشت و چرانيدن و يا آتش زدن آنها ، باعث کاهش مواد آلی در خاک می شود . مصرف کودهای ازته در اين مناطق بايد با توجه به آب و هوا و ميزان بارندگی صورت گيرد . ميزان مواد آلی و ازت در اغلب مزارع ، کمتر از يک درصد بوده است که به طور متوسط کمبود آن ملاحظه می شود .

(
P)فسفر

فسفر دومين عنصر پرمصرف مورد نياز گندم می باشد . ميزان آن در خاک های مناطق ديم ، کم و بيش متفاوت است . البته به علت حلاليت کم آن در خاک ، خطر آبشويی و خارج شدن آن از دسترس گياه به مراتب کمتر از ازت و پتاسيم است و بدين دليل در بعضی از مزارع زارعين بيش از ميزان مورد نياز مصرف می نمايند و تجمع آن در خاک موجب به هم خوردن تعادل مواد غذايی و احتمالاً کمبود بعضی از عناصر کم مصرف می شود . اين امر به دليل رقابت فسفر با ساير عناصر بوده است و اين مطلب بايد در مصرف کودهای فسفره مورد ملاحظه قرار گيرد .

(
K)پتاسيم

با توجه به وضعيت خاک های مناطق ديم و نتايج تجزيه خاک و با در نظر گرفتن ميزان متوسط برداشت محصول ديم که نسبتاً پايين می باشد ، پتاسيم در خاک در حد کفايت موجود است . در صورت بهبود روش های کاشت و توليد ، به موازات افزايش محصول ، پتاسيم ، نيز بايد در ترکيب کودی در نظر گرفته و مصرف شود . در مناطق ديم با پراکندگی مناسب باران بودن عملکرد گندم ، پتاسيم نيز مصرف می شود .

عناصر ريزمغذی :

(
(Bبور( Fe) آهن ( Zn) روی ( Mn )منگنز از عناصر کم مصرف که استفاده آن در زمين های ديم می تواند موجب افزايش عملکرد شود منگنز

می باشد . با توجه به نتايج بدست آمده از تحقيقات ، کود ازته در تمام سالها به تنهايی تأثير معنی داری در افزايش عملکرد گندم داشته است و مصرف 60 کيلوگرم ازت خالص در هکتار با توليد 8/1 تن در هکتارباعث افزايش 400 کيلوگرم دانه گندم نسبت به شاهد شده بود . کود فسفره نيز در بعضی از سال ها اثر معنی داری داشته و مصرف 40 کيلوگرم کود فسفره موجب 7/1 تن عملکرد شده است . و در بررسی اثرات متقابل با 9/1 تن در هکتار بيشترين عملکرد را داشته است .
p2o560 کيلوگرم ازت خالص و 40 کيلوگرم فسفر

علت پايين بودن واکنش گندم ديم به کودهای فسفره ، وجود اين عنصر به ميزان لازم در بعضی از خاک ها و حتی زياد بودن تجمع آن در بيشتر
N60p30زمين های زراعي می باشد
برای توليد حدود 2 تن گندم توصيه می شود در مناطق ديم با پراکندگی مناسب بارندگی و حاصلخيزی خاک مقادير عملکرد متوسط بالاتر می باشد و نيازمند مصرف کودهای پتاسيم و عناصر ريزمغذی نيز می باشد که تمام اين توصيه ها با رعايت ميزان عناصر موجود در خاک ، تحقق می پذيرد و لازم است که قبل از مصرف کود ، نمونه های خاک از مزرعه تهيه و به آزمايشگاه ارسال شود . در سال های اخير در زمين های کشاورزان با همکاری بخش های ترويج کشاورزی در بعضی ازمناطق اين کار صورت می گيرد که لازم است برای حصول نتايج مطلوب تر اين امر عموميت پيدا کند .

[ پنجشنبه بیست و پنجم مرداد 1386 ] [ 11:36 ] [ تینا ]
با سلام امروز میخواهم نام ۳۰ سایت پر بیننده را به شما ارائه بدهم تا در صورت تمایل به انها مراجعه کنید

1 سایت بزرگ نیک صالحی 187983 135820
2 P30world.com | دانلود 146387 101630
3 سايت خبری Bitaraf.com 103991 72252
4 وبگذر » ابزار وب فارسی 101710 72248
5 PersianV.com | زوجهای جوان 74067 50026
6 + 2 پایگاه اینترنتی شیراز پاتوق 48047 34344
7 لوسه Loo3 جذابترین سایت ایرانی 45758 38665
8 - 2 لينک و عکسهاي روزانه اينترنتي 41781 33193
9 - 2 M O B I L E I R O N I . C O M 41582 33670
10 + 2 BIA2MOB.IRكليپهاي خفن ايراني 41483 29296
11 - 2 چتکن دات کام | سایت چت فارسی 39361 23693
12 - 2 سایت تخصصی موبایل | Ir-Tci.org 35745 26127
13 - 2 بهترين سايت تفريحي براي جوانان 31829 21935
14 سايت پرطرفدار تک گل 29831 20360
15 - 2 downloadbazar.com 25599 16385
16 + 42 بزرگترين مرجع موبايل ايران 25173 18548
17 + 17 سرگرمي و تفریحی||ParsCamp.IR|| 19761 18605
18 + 1 خندون. کام ~ برای هميشه 19628 13593
19 HelpSat.net , انجمن های تخصصی 19480 12378
20 + 6 ازدواج موقت 19308 16508
21 + 1 ثبت نام متقاضیان 17778 11935
22 - 7 XXX کلیپ تصویری موبایل خفنXXX 17497 14825
23 + 34 The PowerFull Photo Gallery 16176 15429
24 - 4 جزیره دانلود 15950 10679
25 - 7 ایران دانلود |Download.ir 15631 10162
26 + 2 دوستان نت - بانک اطلاعاتی جامع 15523 9908
27 XXکلیپ موبایل و قالب بلاگفاXX 15072 10391
28 + 4 رایان صبا 14988 9661
29 - 5 1000toman 14097 9766
30 - 13 سینمای ما 13457 7906

[ چهارشنبه بیست و چهارم مرداد 1386 ] [ 17:31 ] [ تینا ]
[ سه شنبه بیست و سوم مرداد 1386 ] [ 21:21 ] [ تینا ]

گیاهان مقاوم به شوری

 

منبع: گاردین
یک گروه از پژوهشگران آمریکایی پیش بینی میکنند بتوانند گیاهانی تولید کنند که در شرایط گلخانه ای و با آب دریا رشد میکنند.
برای این هدف, شرکتی به نام فیوچراژن با کمک متخصصان سه موسسه پژوهشهای کشاورزی ایالات متحده تشکیل شده که در حال گردآوری اکتشافات ثبت شده مربوط به هدف یاد شده است.
این پژوهشگران مدعی هستند که هدفشان توسعه ژنتیک "دوستدار محیط زیست" است که تا کنون منجر به تولید ارقام گوجه فرنگی و برنجی شده که در خاکهای خیلی شور رشد کرده و در دما و رطوبت پایین به خواب میروند.
این گروه در حال حاضر مشغول جلب سرمایه برای ایجاد مزارع آزمایشی, و نیز کسب موافقت وزارت کشاورزی و شورای غذا و داروی ایالات متحده برای استفاده تجاری محصولات خود است.
اما روی آوری اخیر آن ها به سرمایه گذاران بریتانیایی به جای آمریکایی, علیرغم تمایل کمتر انگلیسیها به این فناوری, احتمالا منجر به بالا گرفتن دوباره بحث در مورد بی خطر بودن این نوع کشت خواهد شد.
گروه پژوهشگران که از سه دانشگاه پوردو, آریزونا, و ایلینوی هستند معتقدند که روشهای آنان به دلیل اینکه ژن جدیدی به ریخته ارثی گیاه اضافه نمیکند نگرانی هایی را که قبلا در مورد دستکاری ژنتیکی گیاهان وجود داشت ایجاد نمیکند.
روش آنان بر پایه مطالعه و افزایش فراوانی ژن هایی است که گیاه به کمک آن خود را در برابر شرایط نامساعد محیطی حفظ میکند. به طور خاص ژنی موسوم به SOS1 شناسایی شده که به گیاه کمک میکند نمک اضافی را قبل از آسیب زدن به گیاه دفع کند و به این ترتیب بقای گیاه را در خاکهای شور آسان میکند.
"
برونو روجیه رو" مدیر اجرایی فیوچراژن امیدوار است بتواند گیاهانی را تولید کند که بتوان آن ها را به جای آب شیرین با آب دریا آبیاری کرد.
با وجود این هنوز این برنامه تردیدهایی را بر می انگیزد. "کارلو لیفرت" استاد کشاورزی ارگانیک دانشگاه نیوکاسل میگوید: "در حال حاضر مردم نسبت به پدیده دستکاری ژنتیکی به دیده شک نگاه میکنند و به این شرکتها اعتماد ندارند."
تا زمانی که آزمایشها کامل نشده, نمیتوان از مشکلات عملی این برنامه سخن گفت. یکی از مشکلات عمده, عملکرد گیاه در خاکهای شور خواهد بود. در چنین خاکهایی, دفع نمک از ریشه به داخل خاک همراه با صرف مقدار زیادی انرژی خواهد بود.
دکتر "ری بره سان" استاد دانشگاه پوردو از مخالفت مستمر بریتانیا و اروپا با دستکاری ژنتیکی گله مند است: "طرفداران محیط زیست نیت مثبتی دارند, اما دانش آنها محدود است. سطح علمی استدلال این گروه بسیار پایین است. هدف ما افزایش تولید در واحد سطح است, و این به معنی کاهش سطح زمین زیر کشت خواهد بود. همه متخصصان محیط زیست میدانند که اثر منفی کشاورزی سنتی بر زیست بومها از هر عامل دیگری بیشتر بوده."
یک سوم زمینهای زراعی آبی جهان به دلیل شوری بالا غیر قابل استفاده اند. بعد از هر آبیاری, به ویژه در مناطق گرمسیر, آب تبخیر شده و نمک را در خاک بر جای میگذارد. یک راه حل این مشکل آبشویی این اراضی است, اما در جایی که منابع آب محدود است این کار عملی نیست.
تخمین زده میشود در ایالات متحده سالانه 6میلیارد دلار/4میلیارد پوند محصول زراعی به دلیل غیر قابل استفاده شدن زمینهای زراعی از دست میرود. انتظار میرود این گونه محصولات علاوه بر ایالات متحده در چین, استرالیا و آمریکای جنوبی هم طرفدارانی پیدا کند.
پی نوشت: در پی انتشار این مقاله در گاردین, دو پاسخ به این روزنامه ارسال شد که چکیده آن به این شرح است:
"
پنی کمپ" سخنگوی حزب سبزها: شوری راه حلهای دیگری نیز دارد که خطر آنها بسیار کمتر از استفاده از مواد تغییر یافته ژنتیکی است, از جمله ایجاد زهکشی مناسب. در بلند مدت اروپا قصد دارد بازارهایی ایجاد کند که نیاز کشاورزان را به الگوهای صنعتی (تولید محصول ارزان قیمت) کمتر کرده و بستر توسعه کشاورزی پایدار را ایجاد کند.
دکتر "ریچارد لاوسون": ادعای شرکت فیوچراژن بی پایه است. اگر آبیاری با آب شیرین منجر به شوری میشود, آبیاری با آب دریا اثر شدیدتری خواهد داشت. این پژوهشگران تنها به زمینه های تخصصی خود توجه دارند و اثرات پیچیده زیست محیطی را نادیده میگیرند.
به نقل از وبلاگ خبر های تراریخته

http://geneonair.blogspot.com
[ سه شنبه بیست و سوم مرداد 1386 ] [ 21:9 ] [ تینا ]

آبسنگ های مرجانی

                                                                                                                                                       

 مقدمه

آبسنگ های مرجانی از متنوع ترین زیستگاه های دریایی جهان محسوب شده که ساکن آبهای استوایی نیمه استوایی می باشند. این زیستگاه ها از میزان فرسایش سواحل کاسته و همچنین به دلیل اینکه پناهگاهی ارزشمند برای انواع ماهیان می باشند از نظر صید و صیادی حائز اهمیت می باشد.

     تپه های مرجانی بیشتردر خطوط ساحلی و مرز میان آبهای کم عمق ساحلی و دریای آزاد هستند ماننداقیانوس آرام:.شاید خیلی از مردم ندانند که مرجانها از تیره جانداران هستند.بنابراین می توان گفت که این تپه بزرگ مرجانی: عظیم ترین ساختار زنده بر روی زمین است.بسیاری از مرجانها به شکل گیاه می باشند و به همین دلیل مردم تصور می کنند که آنها گیاه هستند.اما در واقع آنها از جانوران بسیار ریز و رنگینی که جزء شقایقها و عروسهای دریایی هستند ساخته شده اند.یک تپه مرجانی از میلیونها جاندار کوچک بنام پولیپ ها: که بصورت دسته جمعی زندگی می کنند تشکیل یافته است.بدن این موجودات بسیار نرم است و در داخل اسکلت سخت و فنجانی شکل (از جنس آهک) قرار گرفته اند.هنگامی که پولیپ های مرجانی (CORAL POLYP) می میرند.اسکلتشان همچنان باقی می ماند و پولیپهای دیگری در بالای آن ساخته می شوند و اینگونه تپه های مرجانی رشد می کنند.در میان این مرجانها گیاهان بسیار کوچکی بنام جلبک ها زندگی می کنند.آنها برای رشد و همچنین تهیه غذای خود و مرجان ها به نور خورشید نیاز دارند.به همین دلیل است که تپه های مرجانی تنها در آبهای کم عمق که نور می تواند به آنها برسد خوب رشد می کنند.مرجانها رنگشان را از همین جلبک ها می گیرند.در این تپه مرجانی ۴۰۰ نوع مرجان که اشکال و اندازه ها و رنگهای مختلفی دارند زندگی می کنند.مرجانهایی که در حاشیه بیرونی تپه قرار دارند حالت ارتجاعی دارند و باید در مقابل تلاطمهای شدید و ناگهانی آب مقاومت کنند.در آبهای آرام تر: مرجانهایی با ظرافت و زیبایی بیشتری یافت می شوند.همچنین این تپه های مرجانی برای گونه های دریایی دیگر پناهگاه و غذا و اکسیژن فراهم می کنند.بیش از ۱۴۰۰ گونه ماهی و هشت پاها و هزاران گونه صدفها (شامل صدفهای خوراکی غول پیکر) در این زیستگاه طبیعی زندگی می کنند.این تپه ها یکی از زیباترین و نادرترین ساختارهای طبیعی را بر روی زمین پدید آورده اند.

 

[ سه شنبه بیست و سوم مرداد 1386 ] [ 21:7 ] [ تینا ]

شب پره گاما

Plusia gamma

Phytometra gamma

Autographa gamma

خانواده ی

 Noctuidae

 

 

لاروها سبز و دارای 3 جفت پای شکمی است.
شفيره سياه و داخل پيله ی نيمه شفاف
در مرحله ی لاروی از بافت های پارانشيمی برگ تغذيه می کند.
بيشترين خسارت در نسل اول روی چغندر قند است.
زمستان بصورت لارو در لابلای بقايا ، کلوخ ها و خاک ، تخم ها را بصورت منفرد يا دسته ای می گذارد.
در هر سال 3 تا 4 نسل دارند.

کنترل :

با توجه به اينکه عمده محل فعاليت در مناطق معتدل نيمه گرمسيری است.
مبارزه با ساير آفات عمده ( مثل کرم برگخوار ) ، روی اين آفت هم موثر است .

[ سه شنبه بیست و سوم مرداد 1386 ] [ 21:6 ] [ تینا ]
[ دوشنبه بیست و دوم مرداد 1386 ] [ 22:48 ] [ تینا ]

شته های کلزا

 

دشمنان طبيعي شته ها و امكان مبارزه بيولوژيك:

 

در روند حيات طبيعي كليه موجودات زنده (از جمله حشرات) مكانيسم كنترل جمعيت به نحوي است كه در شرايط عادي، تكثير غيرعادي و خيلي زياد غيرممكن مي شود. مگر خواسته يا ناخواسته، فاكتورهاي توليدكننده و يا محدودكننده به دلايلي مختل شود.

در مورد آفات ذكر شده در اين نشريه نيز وضع چنين است: بسياري از موجودات مفيد براي كنترل حشرات مضر در محيط وجود دارند و در شرايط طبيعي مي توانند از شدت خسارتي كه در بعضي مواقع تا حد نابودي كلزا پيش مي رود جلوگيري كرده و ميزان صدمات وارده ازطرف آفت موردنظر را تا مرز هزينه هاي سم و سمپاشي يا تخريب هاي حاصله كه در اثر سمپاشي به وجود مي آيد، پايين آورند.

متاسفانه دخالت ناروا و سمپاشي هاي نامعقول با سمومي كه مطلقاً توسط كارشناسان توصيه نمي شود، باعث كاهش جمعيت حشرات مفيد در طبيعت شده است و حشرات مضر ميدان را براي ايجاد ضايعاتي بس شديد مساعد مي يابند.

در شرايط خاص حرارتي هر چند ممكن است مبارزه بيولوژيك در مورد برخي از شته ها در فصلي خاص، وقتي جمعيت شته به دليل محدوديت تعداد پرداتور يا پارازيت ها حالت انفجاري دارد، ممكن نباشد ولي بايد توجه داشت نوع و مقدار سم مصرفي، نحوه و زمان مبارزه خيلي مهم بوده و امكان دارد حتي به جاي حذف آفت،‌حشرات مفيد را منهدم سازد.

در مبارزه، توجه به شرايط استقرار بوته ها، و انبوهي مزرعه (به ويژه در مرحله گل و غلاف) روش سمپاشي نواري يا حاشيه اي، امكان مهاجرت و فعاليت حشرات مفيد حتي زنبورعسل را از ناحيه سمپاشي شده به نواحي سالم فراهم آورده و اثرات تخريبي محدودي عليه حشرات مفيد بااستفاده از سموم مجاز دارد و مي تواند دامنه مبارزه را كه احتمالاً صددرصد نيست به مرز قابل قبول برساند.

 

 الف ـ كفشدوزك هفت نقطه اي Coccinella septmpunctata.L

كفشدوزك هفت نقطه اي از فراوان ترين و معروف ترين گونه هاي حشرات شكارچي است كه در تمام نقاط مختلف دنيا در مبارزه بيولوژيك كاربرد فراواني داشته است.

لارو و حشرات بالغ از انواع شته هاي آزاد، گالزا و حتي شته هاي ريشه، شپشك هاي نباتي، پسپل ها، تخم و لارو جوان ساير حشرات تغذيه مي كند، هر كفشدوزك در دوره لاروي، هزار و هر حشره كامل تا 9000 شته را طعمه خود قرار مي دهد، حشره بالغ نسبتاً بزرگ و به طور 8 ـ 5/5 ميلي متر، محدب، با سرسياه رنگ كه از دو طرفين دو چشم پيشرفتگي پيدا نموده است در حاشيه جلويي سرنوار باريك قرمزرنگي مشاهده مي شود، شاخك ها داراي قاعده سياه و بندهاي خرمايي رنگ است. سينه سياه رنگ و داراي حاشيه جلويي صاف كه از دو طرف چشم ها را مي پوشانند. حاشيه عقبي سينه قوسي است. بالپوش ها به رنگ قرمز نارنجي، كاملاً محدب با حاشيه هاي صاف و انتهاي آن گرد است. سپرچه مثلثي و سياه رنگ مي باشد. روي هر بالپوش سه نقطه سياه رنگ و يك نقطه سياه رنگ ديگر نيز به صورت مشترك بين دو بالپوش قرار دارد. سطح زيرين بدن و پاها، سياه و پوشيده از موهاي ظريف و سفيد رنگ است.

 تخم ها كشيده، و در ابتدا زرد روشن است كه به تدريج نارنجي مي شود. طول تخم 73/0 ـ 67/0 ميلي متر است. لارو به رنگ زرد مايل به قهوه اي تا خاكستري مايل به سياه، به طول 13 ـ 11 ميلي متر و داراي لكه هاي نارنجي رنگ در امتداد طول بدن مي باشند. نيم حلقه هاي پشتي بدن در ناحيه جانبي داراي برجستگي هايي است كه روي آنها موهاي كوتاه ديده مي شود . شفيره به طول 7 ـ 6 ميلي متر و از انتهاي بدن به برگ متصل مي شود.

اين كفشدوزك به صورت حشره كامل در پناهگاه ها نظير زير پوست درختان و شكاف ديواره ها زمستان گذراني مي كند. در بهار  هنگامي كه دما به 12 ريسد كفشدوزك ها از پناهگاه ها خارج و شروع به تغذيه مي نمايند. سپس حشرات بالغ، جفت گيري كرده و در دماي بين 30 ـ 20 درجه سانتي گراد بعد از 4 روز تخمگذاري مي نمايند، تخم ها به صورت دسته اي (100 ـ 50 عدد) در زير برگ هاي گياهان قرار
مي گيرد. تعداد تخم بين 300 ـ 70 عدد و حداكثر تا 3000 عدد گزارش شده است، لاروهاي جوان از تخم خارج شده و در  قسمت هاي مختلف گياه به جستجوي طعمه مي پردازد. اين حشره داراي 5 سن لاروي بوده كه 10 تا 7 روز طول مي كشد. شفيره ها در زير برگ يانقاط ديگر ثابت شده و پس از يك هفته تا ده روز به حشره بالغ تبديل مي شوند . اين كفشدوزك داراي 5 تا 3 نسل در سال است.

 

 ب ـ زنبور پارازيت شته Aphdius matricariae

جمعيت زيادي از شته ها در محيط هاي طبيعي و كمتر سمپاشي شده به وسيله اين زنبور پارازيته مي شوند و در آلودگي هاي محدود مي تواند عامل كنترل آفت و جلوگيري از خسارت باشد. افراد بالغ اين زنبور
2 ـ 8/1 ميلي متر طول داشته رنگ آنها سياه براق بدني كشيده و پاهايي به رنگ روشن دارند. تخمگذاري در داخل بدن شته زنده صورت مي گيرد و بعد از تفريخ تخم، نوزارد از بافت دروني بدن شته تغذيه مي كند. و پس از تخريب اندام هاي دروني در همان جا شفيره مي شود (7)

طول دوره لاروي 9 روز، شفيرگي، 5 روز و حشره كامل 10 ـ 7 روز است. تطابق زندگي زنبور با
شته هايي كه در زمستان شديداً فعال هستند در يك دوره خاصل مشكل به نظر مي رسد ولي قبل و بعد از دوره سرما، شته هاي فراواني توسط اين زنبور در توده هاي طبيعي يا آلوده شده مصنوعي پارازيته
مي شوند.

 

 پ ـ شير شته Chrsoperla. Spp

گونه هاي فراواني از اين حشره در كنترل شته ها و تريپس ها موثر هستند. بسياري زا اين حشرات قابليت پرورش مصنوعي و رهاسازي را دارا مي باشند حشره بالغ و لارو اين بالتوري از شته ها تغذيه مي كنند. تخم هاي ساقه دار و منحصر بفرد آن معرف حضور اين حشره مفيد در مزرعه ها ست.

استقرار با نسبت يك به ده بالتوري به شته باعث كنترل كامل آفت مي شود. در مناطق سرد و معتدل سرد به دليل شدت فعاليت اين بالتوري در ابتداي شروع فعاليت شته ها (شهريور و مهرماه) و (فروردين و ارديبهشت ماه) مي توان بركارايي آن در كنترل آفت تاكيد كرد.

 

 ج ـ پشه شكاري و گالزا Aphidoletes ophidilimyza

ظاهر اين حشره مفيد تفاوت قابل ملاحظه اي با پشه هاي معمولي ندارد رنگ قهوه اي روشن پاهاي بلند كشيده ـ رنگ سياه سر و شاخك هاي بلند باعث تمايز اين پشه مي شود. پشه ماده تخم هاي خود را در كلني شته ها قرار مي دهد و هر لارو پشه پس از تفريخ تخم در هر هفته مي تواند 50 ـ 20 شته را شكار كرده و از آن تغذيه كند. لارو كه به رنگ نارنجي روشن است بعد زا تغذيه كافي در خاك تبديل به شفيره شده بعد از 14 روز شفيرگي در شرايط متعارف نسل جديد آغاز مي شود.

مبارزه بيولوژيك يا در مراحل بعدي مبارزي تلفيقي به همراه ديگر روش هاي مناسب مانند استفاده از رقم هاي مقاوم (پرزدار كلزا) و رعايت تاريخ كاشت ـ مي تواند در امر مبارزه با اين آفت خطرناك به جاي استفاده از روش هاي غيراصولي ديگر موثر باشد و دامنه تكثير آفت را در سال هاي بعد محدود ساخته با افزايش فعاليت زنبورهاي عسل و ديگر حشرات مفيد تلقيح كننده كه با شدت سمپاشي ها در زمان غنچه و گل از مزرعه كلزا دور شده يا صدمه مي بينند، به ميزان توليد در هكتار كمك كند. با مشاهده حشرات شكارچي، مبارزه شيميايي را كه توصيه مي شود براي جلوگيري از خسارت قبل از كلنيزه شدن بايد صورت گيرد مي توان به تعويق انداخت ـ چون با حركت حشرات شكارچي در محيط تعداد محدود
شته ها مي تواند كنترل شود

ادامه دارد.

 

 

 

 

 

 

[ دوشنبه بیست و دوم مرداد 1386 ] [ 22:29 ] [ تینا ]

خاک
خصوصیاتی از خاک که در تعیین نوع محصول موثرند عبارتند از : باروری, پی اچ, مقدار و نوع نمک, بافت , ظرفیت نگهداری آب و عمق. گاهی امکان تغییر بعضی از خصوصیات
فوق ( لااقل در سطح کوچک) وجود داشته و در نتجه کشت اغلب محصولات در بسیاری از اراضی ممکن می گردد. اما عواملی ماند هزینه ی تغیر خصوصیات خاک, لزوم انجام فعالیت های زراعی بیشتر و بالاخره حداکثر عملکرد قابل حصول بعد از انجام اصلاحات ایجاب می نمایند که وضعیت خاک د رانتخاب محصول در نظر گرفته شود. بنابراین لازم است از کاشت بعضی از محصولات در بعضی خاک ها خودداری نمود و یا بعضی خاک ها را به کاشت محصولات خاصی اختصاص داد. خاک های نواحی خشک غالبا پی اچ قلیلیی دارند و برای گیاهان اسید دوست مناسب نیستند. در مورد اراضی شور باید از زهکشی استفاده کرد و و زیر کشت آبی محصولات مقاومی مثل جوع گلرنگ,پنبه و چغندر برد.
بافت خاک می تواند نقش تعیین کننده ای در انتخاب محصول داشته بلشد , زیرا بسیاری از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک به بافت آن بستگی دارد. خاک های سبک از نظر غذایی فقیرتر و از خاک های سنگین هستند و به کود دهی بیشتری نیاز دارند. اما اراضی سنگین و یا دارای سنگ ریزه و خرده سنگ برای تولید گیاهان غده ای مثل سیب زمینی یا چغندر مناسب نیستند. این گیاهان در اک های دارای بافت متوسط عملکرد بیشتری دارند. اراضی رسی که به شدت سله می بندند برای کاشت گیاهانی مانند یونجه که بذر ریز دارند نیز مطلوب نیست , زیرا سله ی سختی که بر سطح این خاک ها بسته می شود سبز شدن بذر را دچار اختلال می سازد. خاک های شنی نیز برای اینگونه گیاهان مناسب نیستند , زیرا سطح این خاک ها به سرعت خشک شده و آبیاری مداوم برای سبز شدن بذر ضرورت پیدا می کند. اراضی شنی به دلیل پائینی ظرفیت آبگیری برای گیاهان مقاوم به خشکی مطلوب ترند . اراضی رسی به علت ظرفیت آبگیری بالا و پائینی سرعت آبگذری و زمین هایی که دارای تحت الارض غیر قابل نفوذ هستند , برای برنج کاری بسیار مطلوبند.
تولید موفق بسیاری از محصولات زراعی به خاک عمیق نیاز دارد . حتی ریشه ی افشان گندم ظرفیت نفوذ و استفاده از خاک را تا عمق دو متری دارد. حداقل عمق خاک زراعی ( لایه های سطحی و زیر سطحی ) برای تلید موفق بسیاری از محصولات زراعی 50 سانتیمتر است. خاک های کم عمق ذخیره ی رطوبتی کمی دارند و لازم است با فواصل کوتاهی آبیاری شوند. دفعات زیاد آبیاری به طریق سطحی سبب افزایش تلفات آب و فواصل کم بین آبیاری ها موجب بروز مشکلات تهویه در خاک می شود . برای کاهش این مشکلات بهتر است در اراضی کم عمق از آبیاری بارانی به جای آبیاری سطحی استفاده شود. اراضی را که عمق خاک زراعی آنها کمتر از 50 سانتیمتر می باشد بهتر است به کاشت علف های مرتعی خانواده ی غلات پرداخت

 

بافت خاک

 

یکی از ویژگیهای فیزیکی خاک بافت آنست. بافت خاک عبارتست از اندازه و نسبت درصد مواد متشکله خاک، مثل : شن ، لای و رس. از روی درصد مواد کانی (معدنی) موجود در هر خاکی می توان بافت آن را مشخص نمود که بر این اساس به خاک لمونی(Loam)خاک لمون رسی شنی(Sand clay loam)و خاک لمون رسی لای (Silty clay loam)تقسیم بندی می شود.

انواع بافت خاک:

الف: خاکهای درشت بافت   1-ماسه و ماسه لومی     *ماسه      *ماسه لومی

                                    2- لوم ماسهای            * لوم ماسه ای       * لوم ماسه ای ریز

 

ب:خاک های میانه بافت     3- خاک های لومی       *لوم ماسه ای خیلی ریز      *لوم     *لوم مای     *لوم رسی لای

                                    4-خاک های نسبتا سنگین       * لوم رس ماسه ای   * لوم رسی  * لوم رسی لای

 

ج:خاک های ریز بافت       5-خاک های رسی و رس لای    * رس ماسه ای   * رس لای   *  رسی

 

 

 

 

 

 

 

جدول مشخصات بافت های گوناگون خاک

 

مشخصات

خاک ماسه ای

 

خاک لوم

خاک لوم لای

خاک رسی

از لحاظ لمسی

ریز

ریز

نرم

کلوخه یا شکل پذیر

شناسایی

خرد شونده

پیوسته

اثر انگشت می ماند

مقطع براق دارد

زهکشی داخلی

شدید

خوب

متوسط

متوسط تا ضعیف

اب در دسترس گیاه

کم

متوسط

زیاد

زیاد

وسایل شخم لازم

سبک

سبک

متوسط

سنگین

کشت و کار

اسان

اسان

متوسط

سنگین

استعداد ابدوی*

کم

کم تا متوسط

زیاد

متوسط تا زیاد

کنده شدن ذرات خاک توسط اب

زیاد

متوسط

متوسط

کم

مسافت حمل بوسیله اب

کم

متوسط

متوسط

زیاد

فرسایش بادی

زیاد

متوسط

کم

کم

*حرکت اب در روی خاک

 

 

  تکنيکهای حرارتی سنجش از دور براي مطالعه بافت خاك::

در شرايط خاك خشك، بين خاك ريز­دانه و درشت­دانه تفاوتي وجود ندارد ولي در شرايط خاك مرطوب هر چه خاك ريز­دانه­تر باشد به دليل ظرفيت نگهداري آب بيشتر در خود، داراي حرارت كمتري مي­باشد و با ترسيم نقشة حرارتي خاك مي­توان پي به نوع بافت خاك برد .

تصاوير سنجنده ASTER داراي 14 باند بوده كه 5 باند آن (باندهاي 10 الي 14) در طول موج حرارتي تصوير برداري ميكنند. با استفاده از تصاوير اين سنجنده مي­توان نقشه­هاي حرارتي توليد و بافت خاك را مورد مطالعه قرار داد.

                                                                     

·        تکنيکهای راداری براي مطالعه بافت خاك:

زبري سطح[1][1] يكي از پارامترهاي زميني است كه نقش بسيار زيادي در تفسير تصاوير ماهواره­اي ايفا مي­كند. بافتهاي مختلف زبري­هاي مختلفي را مي­توانند در سطح زمين به وجود آورند. هر چه زبري سطح كمتر باشد سطح مانند يك سطح صيقلي عمل مي­كند و پراكنش برگشتي به سمت رادار[2][2] كاهش مي­يابد و بر روي تصوير رادار به صورت منطقه تاريك نشان داده مي­شود.

 

 

[1][1] roughness       [1][2] backscatter

 

تعيين بافت خاک بروش لمسی: بافت خاک يکی از خصوصيات فيزيکی خاک می باشد همچنين از خصوصيات ثابت است و کم تغييرپذير است.

عواملی که تحت تاثير بافت خاک می باشند: نفوذ پذيری ، زه کشی ، تهويه، سله بندی خاک و.....

بافت خاک: فراوانی نسبی ذرات رس، شن، سيلت است.   شن  05/0» x> 2                سيلت  002/0>x » 05/0         رس 002/0 x <        کلوئيد  0002/0 x

هر چه ميزان شن بيشتر ، نفوذپذيری بيشتر، زه کشی بيشتر، تهویه بيشتر، مواد غذايي کمتر خواهد بود

هر چه ميزان رس بيشتر ، نفوذپذيری کمتر، زه کشی کمتر، تهويه کمتر، مواد غذايي بيشتر خواهد بود   

مخلوطی از رس وشن برای خاک مناسب است.

بعضی از قلمه ها در خاکهای شنی وسيب زمينی بيشتردر زمين های شنی حاصل می دهد(به دليل سبک بودن شن غده سيب زمينی خوب رشد کرده وبزرگ می شود)

انواع خاک بر اساس نوع  رسی ، شنی و سيلتی:

1-sand     2-loamy sand     3- sandy loam    4-loam           5-silty loam                6-silt    7-sandy clay loam                   8-clay loam                 9-silty clay loam      10-sandy clay              11-silty  clay             12-clay          روش کار: بعد از اينکه خاک مورد نظرمان را از محوطه دانشگاه به وسيله استوانه فلزی (نمونه دست نخورده)يا به وسيله سوند يا اوگر يا آ لر(نمونه دست خورده) تهيه کرديم  بايد کمی آب برداشته و باgr 50 خاک ( دست خورده) مخلوط کرده تا گِلی که در حد فيلت کپسيته باشد درست کنيم بعد از اينکه به حالت خميری در آمد طبق جزوه عمل می کنيم ونوع خاک را تشخيص می دهيم.

در استوانه فلزی بايد وزن استوانه وخاک وقطروارتفاع  استوانه را به وسيله ترازو وکوليس محاسبه کنيم.

وزن استوانه بدون در: 186

وزن در استوانه: 4/8

وزن کل استوانه حاوی خاک دست نخورده:  7/164

قطر ظرف استوانه:  5/5

ارتفاع ظرف استوانه:  3/3

تعيين بافت خاک به روش هيدرومتری:

هيدرومتر:چگالی سنجی است که از سه بخش تشکيل شده است                                                                          اولين بخش شاخک که از 60-0 درجه بندی شده است.

دومين بخش:حبابی شکل     سومين بخش:جسم سنگينی که از سرب پر شده است

هيدرومتر در دمای 20کاليبره شده است وغلظت را بر حسب نشان می دهد.

تعيين در صد شن، رس، سيلت:( به روش فيزيکی يا شيميايي) خاکدانه ها را از بين می بريم وذرات کوچک باقی می ماند. روش فيزيکی مثل: الک کردن وکوبيدن ياهم زدن، روش شيميايي مثل:استفاده از نمک سديم که در آن از نمک هگزا متا فسفات سديم استفاده میشود.  

  روش کار:ابتدا سوسپانسيون خاک را تهيه می کنيمgr 50 خاک برداشته وداخل ارلن يا بشر می ريزيم سپس حدودlit 250 آب به آن اضافه می کنيم و  مخلوط می کنيم علاوه بر مخلوط کردن وهمزدن به وسيله دست به صورت دورانی نيز هم می زنيم سپس حدود gr 100 نمک هگزا متا فسفات سديم  ( ده در صد ) می ريزيم ودو باره هم می زنيم حداقل بايد12ساعت نمونه را به همان حال قرار داده تا آماده برای استفاده باشد بعد از مدت تعيين شده نمونه را در يک استوانه يک ليتری می ريزيم وبا آب مقطر به حجم يک ليترمی رسانيم.

برای حذف اثر نمک يک استوانه شاهد نيز تهيه مي کنيم بدین صورت که اين استوانه شاهد حاوی  gr100 نمک هگزا متا فسفات سديم است که به حجم يک ليتر رسانديم که غلطت نمک را به ما نشان می دهد.سپس با استفاده از همزن ميله ای شيشه ای کاملاً سوسپانسيون را به هم زده وبه محض بيرون آمدن همزن کرومتر را می زنيم سر چهل ثانيه بايد غلظت داخل سوسپانسيون خوانده شود همزمان با قرائت هيدرومتر با دماسنج دما را نيز اندازه می گيريم اگر دما بيشتر يا کمتر از   20باشد بايد تصحيح دمايي صورت گيرد.

بعد از دوساعت نيز دمای سوسپانسيون را اندازه گيری کرده و با هيدرومترغلظت را اندازه می گيريم.

در مدت s40(اندازه گيری اول)فقط ذرات شن رسوب می کنند پس ازدو ساعت (اندازه گيری دوم) رس وسيلت رسوب می کند              

 

 

بنابراين                24 =  نمک + رس +سيلت  

12= نمک + رس

برای حذف اثر نمک را ازغلظت نمک شاهد ( )کم می کنيم.

رس +سيلت     22=2-24=

رس               10 =2-12=

اگر دما بيشتر يا کمتر از 20 باشداز رابطه زير، دومين تصحيح دمايی را انجام خواهيم داد

بعد از تصحيح دوم از رابطه های زير در صد هر يک از ذرات شن وسيلت ورس را بدست می آوريم.

که اولی درصد رس وسيلت ودومی  درصد رس را نشان می دهد.

و با استفاده از مثلث بافت خاک ودراختيارداشتن در صد رس وشن وسيلت می توان نوع خاک را تعيين کرد.                                        

دمای نمک شاهد:  27، دمای استوانه حاوی سوسپانسيون:  26 ،                                          در مدت 40 غلطت نمک شاهد: 2 ،       در مدت 40 غلطت سوسپانسيون: 15                    بعد از يک ساعت غلظت سيلت:؟

 

 

 

 




 

 

[ دوشنبه بیست و دوم مرداد 1386 ] [ 22:4 ] [ تینا ]
درباره وبلاگ

ای کاش می شد فهمید در دل آسمان چه می گذرد
که امشب با ناله ای بغض آلود
بر دیار این دل خسته
اشک می ریزد
امکانات وب